15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal http://www.egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Zdrowe przekąski dla dzieci na stoku

Agata Opiela
8 stycznia 2018

Planujesz intensywny czas na nartach? Pamiętaj, aby dobrze się do tego przygotować. Obok zadbania o odpowiedni sprzęt, koniecznie pomyśl o tym, co dzieci będą jadły na stoku. Tracą tam sporo energii, więc potrzebują przekąsek, które jej dostarczą. Aby nie kupować fast foodów, warto przygotować własne zdrowe przekąski, bo dzieciaki potrzebują dobrych kalorii szczególnie w trakcie wysiłku w niskich temperaturach.

Zdrowa przekąska sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu energii oraz cukru we krwi. Na stok najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, naturalne, a w sklepie wybierać wartościowe produkty dla dzieci. W roli zdrowych przekąsek podczas zimowego szaleństwa świetnie sprawdzają się:

• Świeże owoce – to najzdrowsze naturalne słodycze i najlepsza przekąska na stok. Ba-nan dostarczy mnóstwa potrzebnych kalorii i witamin. Doskonale zaspokaja głód, gdyż to najbardziej kaloryczny owoc. Na stok dobre też będą jabłka i mandarynki, wcześniej odpowiednio przygotowane.
• Suszone owoce dostarczają sporą dawkę energii. Na stoku warto postawić na suszone jabłka, banany, daktyle, morele, czy śliwki – najlepiej niekonserwowane siarką.
• Orzechy to bogactwo składników mineralnych i witamin. Stanowią dobre źródło biał-ka, a zwłaszcza tłuszczu, który występuje w postaci korzystnych dla zdrowia nienasy-conych kwasów tłuszczowych. Dostarczają potrzebnych kalorii, a dodatkowym plu-sem dla narciarza jest to, że są lekkie i małe, zmieszczą się do kieszeni.
• Alternatywą dla niezdrowych, pełnych nasyconych tłuszczów i cukru batonów, są zbożowe batoniki. Słodzone zdrowymi słodami, zawierają składniki odżywcze oraz błonnik. Dzięki temu oprócz energii dostarczą organizmowi także wartościowych ele-mentów. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy bogata ofertę zdrowych bato-nów typu RAW. To zdrowa i pyszna przekąska. Naturalnie słodkie i bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminy, są dobrą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy.
• Chrupki kukurydziane, wafle ryżowe posmarowane daktylową nutellą. Gdy dzieci do-pada wilczy głód, na stoku można sięgnąć po pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, kuku-rydziane, wielozbożowe. Posmarowane zdrową nutellą lub domowym masłem orze-chowym, będą bardziej atrakcyjne i dostarczą więcej energii. Zdrową, domową nutellę i masło orzechowe warto zabrać ze sobą z domu na wyjazd w góry. Przydadzą się w trudnych sytuacjach.
• Z tradycyjnych słodyczy wybierz sezamki i gorzką czekoladę. Obok energii dostarczą one również nieco wartościowych substancji.

Na nartach trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Najlepiej postawić na ciepłe herbaty z imbirem, cytrusami, miodem. Nie zapominajmy też o zwykłej wodzie – małą butelkę zawsze warto mieć w plecaku.

Domowa nutella

Składniki:
• ¾ szklanki ziaren słonecznika lub orzechów włoskich
• 2 czubate łyżki kakao
• 1/4 szklanki wody
• Pół szklanki daktyli
• łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Słonecznik lub orzechy prażymy na patelni. Daktyle gotujemy w szklance wody. Odcedzamy i wszystkie składniki wkładamy do dobrego blendera. Miksujemy na gładką masę.