15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal http://www.egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Warzywne kotlety, czyli sposób na warzywa w zimie

Agata Opiela
11 lutego 2017

Zima, chociaż wydaje się czasem kulinarnej nudy, może być okresem znajdowania nowych sposobów na urozmaicanie domowego menu. Dobrym pomysłem na przemycenie również najmłodszym nielubianych warzyw są proste w wykonaniu i bardzo pożywne kotlety z warzyw.

Zimowe warzywa, rośliny strączkowe i kasze stanowią solidną podstawę do tworzenia najróżniejszych kotletów z warzyw, które świetnie nadają się jako element obiadu, ale również pasują do bułek, kanapek i burgerów. Do ich wykonania nie potrzebujemy specjalnych umiejętności kucharskich, a przygotowanie ich zajmie nie więcej, niż pół godziny. Prostota wykonania i wielka możliwość doboru składników sprawia, że kotlety z warzyw są dobre o każdej porze roku i na każdą okoliczność. Sprawdzają się świetnie na tradycyjny obiad, jak i do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Można przygotować je w wersjach bez jajek, białek mleka i glutenu.

W roli głównej strączki, kasze i warzywa

Strączki

Strączki to nie nudne jedzenie wegetarian, ale smaczne i zdrowe najróżniejsze odmiany grochu, fasoli, soczewicy, a także ciecierzyca czy soja, które na polskich stołach goszczą coraz częściej, lecz wciąż za rzadko. Rośliny strączkowe i wytwarzane z nich produkty można ostrożnie wprowadzać do diety dziecka już w 6.-8. miesiącu życia. Najlepiej zacząć od tofu lub ugotowanej i zmiksowanej na gładką masę soczewicy.

Wiele osób obawia się strączków ze względu na możliwe dolegliwości (wzdęcia, gazy, dyskomfort po spożyciu). W takiej sytuacji pomaga zwiększony stopień przetworzenia strączków, zrobienie z nich kotletów czy past. Aby uniknąć tych przykrych dolegliwości, można zastosować kilka sprytnych zabiegów:

• Moczenie, a szczególnie w gorącej wodzie na początku przygody ze strączkami. Później lepiej namaczać strączki w zimnej wodzie, chyba że bardzo nam się spieszy – zalanie wrzątkiem znacznie skraca czas namaczania;
• Strączków nie należy gotować w wodzie, w której były namaczane, gdyż może to nasilić wzdęcia;
• Przez pierwsze 20 minut strączki gotujemy bez przykrycia usuwając szumowiny;
• Dodawaj do gotowania nasiona kopru włoskiego, kminku, kolendry;
• Ugotowane nasiona można doprawić majerankiem i cząbrem, co też powinno ułatwić trawienie;
• Jeżeli pomimo tych zabiegów problemy nie ustępują pod koniec gotowania dolej trochę octu jabłkowego, ryżowego lub winnego.

Kasze i warzywa

Kasze należą do najmniej przetworzonych zbóż, dlatego powinny codziennie gościć na naszych talerzach. Jednym ze sprytnych sposobów na włączenie ich do menu jest przygotowywanie kotletów z ich udziałem. Idealnie na kotlety nadają się: kasza jaglana, gryczana i jęczmienna. Z kaszą jaglaną świetnie komponują się jajka, pieczarki i warzywa, np. buraki, marchewka czy dynia. Kaszę gryczaną uzupełnią pieczarki, twaróg, dowolne warzywa. Jeśli chcemy sami eksperymentować, na zimowe kotlety wybierajmy warzywa korzeniowe, a w sezonie idealnie smakują kotlety z brokułami, kalafiorem czy szpinakiem. Obowiązkowym dodatkiem do kotletów jest podduszona na maśle cebulka.

Kotlety z ciecierzycy
Składniki:
• 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 pietruszka
• 1 marchewka
• drobno posiekana natka pietruszki
• 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
• Przyprawy: pieprz, kurkuma, słodka papryka
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy, najlepiej na noc, i gotujemy do miękkości. Kiedy ciecierzyca lekko ostygnie, blendujemy ją, zostawiając wyczuwalne małe kawałeczki. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek dusimy na maśle i dodajemy startą marchewkę i pietruszkę. Wszystko dusimy na małym ogniu przez kilka minut. W dużej misce mieszamy ciecierzycę, warzywa z patelni, mąkę, natkę i przyprawy. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy krótko po obu stronach.

Pieczone burgery z buraka i kaszy jaglanej
Składniki:
• 4 starte na grubym oczku surowe buraki
• 2 starte marchewki
• 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
• ½ szklanki uprażonych nasion słonecznika
• 1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu
• 1 posiekana cebula
• 1/4 szklanki oleju
• 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 3 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki pieprzu
• łyżeczka mielonej kolendry
• 2-3 łyżki sosu sojowego
• sól do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.
Ścieramy na tarce surowe buraki i marchewkę. Do miski ze startymi warzywami dodajemy kaszę jaglaną, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki, uprażone nasiona oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką masę. Formujemy okrągłe kotleciki i układamy na blaszce. W temperaturze około 180 stopni pieczemy około 30 minut. Odwracamy na drugą stronę i podpiekamy jeszcze kilka minut.