15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal http://www.egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Szybkie i zdrowe pasty śniadaniowe

Agata Opiela
21 listopada 2018

Urozmaicenie menu dzieci nie jest łatwą sprawą, ale są produkty, które smakują niemal wszystkim. Do takich należą wyjątkowe pasty śniadaniowe. Wartościowe pasty pozwalają wprowadzić do diety malucha produkty, za którymi nie przepada.

Idealna pasta do chleba powinna być szybka i łatwa w przygotowaniu i składać się wyłącznie z produktów, które służą zdrowiu. Jednym z najcenniejszych źródeł białka roślinnego są warzywa strączkowe, a wśród nich ciecierzyca, z której szybko można przygotować zdrową, pełną składników mineralnych, w tym drogocennego wapnia, pastę dla najmłodszych. Własnoręcznie przygotowany hummus zawsze będzie smakował lepiej, niż ten kupiony w sklepie.

Hummus

Hummus jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Dla oszczędności czasu można użyć gotowej cieciorki ze słoika. Hummus można przygotować w różnych wersjach smakowych, np. z dodatkiem zmiksowanych suszonych pomidorów, papryki lub oliwek. Ponadto poza solą i czosnkiem, można użyć innych przypraw: słodkiej papryki, bazylii, kurkumy, suszonej pietruszki. Gotowy hummus można polać oliwą z oliwek, olejem lnianym lub rzepakowym.

Składniki:
• szklanka ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie z puszki)
• sól
• 2 łyżki pasty sezamowej tahini (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
• 1 ząbek czosnku
• oliwa
• sok z cytryny

Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc. Odlać wodę i zalany nową wodą ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Zmiksować cieciorkę dodając trochę wody z gotowania, sok z cytryny, pastę tahini, zmiażdżony czosnek. Hummus podawać z upieczonym lub świeżym pieczywem z ogórkiem kiszonym.

Pasta z fasoli zwana smalcem

Szybką i zdrową pastę przygotujemy w kilka minut z białej fasoli bogatej w wysokiej jakości białko i mikroelementy, takie jak wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk i jod.

Składniki:
• puszka fasoli białej
• 1 średnia cebula (około 100 g)
• 1 małe jabłko (około 100 g)
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżka suszonego majeranku
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją do zeszklenia na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jabłko do cebuli, majeranek i smaż kilka minut. Fasolę zmiksuj blenderem – tak aby zostały niewielkie kawałeczki.

Pasty dla dzieci mogą przybierać różne smaki, nie tylko wytrawne. Zdrową pastą będzie samodzielnie przygotowana nutella, którą dzieci mogą się objadać bez ograniczeń.

Nutella, czyli pasta orzechowo-czekoladowa

Składniki:
• 1 szklanka daktyli niesiarkowanych
• ½ kostki masła
• 1 łyżeczka kakao
• 1/2 szklanki orzechów włoskich

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy opłukane i pokrojone daktyle, dolewamy wody, tak aby wszystkie daktyle były zanurzone i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy orzechy i kakao, miksujemy na gładką masę. Pasta idealnie nadaje się do pieczywa, jak i do naleśników.