15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal http://www.egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Serowy wieczór z przyjaciółmi! Czyli przyjemność, którą można się dzielić.

7 stycznia 2019

W ostatnim czasie popularne stały się przekąski typu finger food, które nie zaberają miejsca i nie wymagają użycia sztućów. Czy na wieczór z przyjaciółmi możemy przygotować coś równie ciekawego, co przyciągnie uwagę naszych gości? Oczywiście! Serowe fondue!

Legenda głosi, iż historię fondue zapoczątkowały szwajcarskie kucharki, które stworzyły z sera pierwszy, słynny kociołek. Obecnie, przekąska ta jest popularna na całym świecie, zarówno w formie serowej – wytrawnej, jak i słodkiej dla łasuchów. Jest idealna na towarzyskie spotkania.

Przygotowanie serowego kociołka nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Oprócz sera kremowego Hochland w bloczku, które zapewni nam idealną konsystencje, dobrego białego wina nie potrzebujemy niczego więcej. Zaczynając od bagietek i paluszków, kończąc na ulubionych warzywach lub owocach- w akompaniamencie serowego fondue wszystko smakuje wyśmienicie.

Sekretnym składnikem tego dania jest ser kremowy Hochland. Użyty w przepisie wariant z pieczarkami idealnie komponuje się z pozostałymi składnkami. Wyśmienity smak i przyjemność jedzenia w jednym! Zatem do dzieła!

Fondue z sera kremowego

Składniki:
• 2 bloczki sera kremowego z pieczarkami Hochland
• 100 ml wina białego wytrawnego
• paluszki grissini oraz szynka parmeńska do podania
• opcjonalnie owoce lub inne dodatki według uznania

Sposób przygotowania:
Sery kremowe z pieczarkami Hochland podzielić na mniejsze częsci umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż do rozpuszczenia. Następnie dolać wino i energicznie mieszając podgrzewać jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników. Przełożyć do naczynia do fondue, podawać z paluszkami grissini owiniętymi w szynkę.

Smacznego!