15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal http://www.egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Seromak z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

10 grudnia 2018

Makowiec czy sernik? Jakie ciasto tradycyjnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Które z nich zagości na Waszym stole? Jeśli wciąż nie możecie się zdecydować, najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie tych przysmaków w jeden pyszny seromak. Kruchy spód, wypełniony aromatycznymi bakaliami mak oraz wierzch z  kremowego, lekko wilgotnego sernika na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony sprawią, że każdy kęs zachwyci bogactwem tradycyjnych świątecznych smaków.

Składniki:

ciasto:

100 g masła

1/2 szklanki cukru pudru (75 g)

1 szklanka mąki pszennej (170 g)

1 żółtko ( z jajka o rozm. L)

masa makowa:

1 puszka gotowej masy makowej (900 g)

2 jajka (rozm. L)

3/4 szklanki cukru (170 g)

1/2 szklanki kaszy manny (90 g)

Posiekane migdały, suszone morele, orzechy,  rodzynki, żurawina- według upodobań

masa serowa:

1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

1 szklanka cukru (220 g)

4  jajka (rozm. L)

1 budyń waniliowy (40 g)

1 łyżka mąki ziemniaczanej (15 g)

Prostokątną formę o wymiarach 22 x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, wyłóż do formy i lekko ugnieć dłonią. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C.

Przygotuj masę makową. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mak z puszki i kaszę manną oraz ulubione bakalie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twarożek, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową. Na masę makową wyłóż łyżką masę serową.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz aż się lekko zarumieni (60-80 minut). Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Smacznego!

O PRODUKCIE „Mój Ulubiony”

Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Smakuje zarówno na słono jak i na słodko.   Przeznaczony do wypieku serników i deserów na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu.