Od 15 tysięcy lat człowiek leczy się produktami pszczelimi, ale miód to nie jedyny produkt, który ma korzystny i udowodniony naukowo wpływ na nasze zdrowie. W walce z malejącą odpornością, szczególnie w okresie jesiennym, bardzo pomocne są inne dary ula: propolis i mleczko pszczele.
Propolis to substancja powlekająca, którą pszczoły pokrywają wszystkie powierzchnie wewnątrz ula. Dzięki temu ul jest szczelny, a przede wszystkim zabezpieczony przed atakiem mikrobów lub grzybów.
O propolisie mówi się, że jest dobry na wszystko. Rzeczywiście, jego działanie jest wszechstronne. Zawiera ponad 300 substancji aktywnych i oddziałuje na wszystkie drobnoustroje, wywołujące u człowieka stany chorobowe. Właściwości bakteriobójcze czynią go środkiem konkurencyjnym w stosunku do wielu leków, w tym antybiotyków. Przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne właściwości propolisu znalazły potwierdzenie w klinicznych obserwacjach w wielu schorzeniach układu oddechowego i krążenia, przewodu pokarmowego, narządu ruchu i ośrodkowego układu nerwowego.
Na odporność i infekcje
Jesienią w szczególności warto wykorzystać właściwości propolisu. Ten unikatowy produkt z ula wzmocni odporność i pomoże w walce z infekcjami dróg oddechowych. Wspomaga leczenie wirusa grypy, zapalenia oskrzeli, przeziębienia. Jest doskonałym źródłem kwasu kawowego, który pobudza reakcję odpornościową.
Propolis pomaga szybciej wyzdrowieć, chociaż niewiele naturalnych substancji pomaga na przeziębienie. W roku 1987 zespół polskich badaczy podawał dwóm grupom osób placebo lub ekstrakt z propolisu. Osoby z grupy otrzymującej propolis wyzdrowiały 2,5 razy szybciej. Propolis może też hamować replikację wirusów.
Grupa włoskich badaczy dowiodła również, że suplementacja pranalewki z propolisu (w kroplach) w połączeniu z cynkiem, pozwala zmniejszyć występowanie przewlekłego zapalenia ucha o 32%.
Królewskie mleczko
Mleczko pszczele zarezerwowane jest dla królowej matki. Chociaż tak naprawdę żywi się nim nie tylko królowa, ale także larwy w pierwszym stadium życia. Efekty są oszałamiające. Królowa matka, żywiąca się tym najcenniejszym produktem pszczelim, może żyć 6 lat, podczas gdy pszczoła robotnica żyje 45 dni.
W medycynie ludowej produkt ten znany był od bardzo dawna. Obecnie badania naukowe potwierdzają mądrość ludową.
Jakie cudowne składniki zawiera to mleczko? W mleczku stwierdzono ponad dwadzieścia makro- i mikroelementów, m.in. miedź, magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk. Mleczko pszczele zawiera charakterystyczny kwas tłuszczowy 10-hydroksy-2-decenowy (10-2 HDA), który hamuje starzenie się organizmu i nie występuje nigdzie indziej. Mleczko pszczele zawiera także dużo witamin z grupy B oraz witaminę E, zwaną witaminą młodości.
Mleczko pszczele wzmacnia odporność na infekcje przez co zalecane jest spożywanie go w szczególności od początku września, tak aby organizm miał czas na przygotowanie na jesienną walkę z wirusami. Mleczko pszczele działa również leczniczo, gdyż zawiera czynniki antybiotyczne. Działa ono zarówno na gronkowce złociste, dwoinki zapalenia płuc, laseczki wąglika i prątki gruźlicy, jak również na pałeczki jelitowe. Stwierdzono, że hamuje rozwój drożdżaków i pleśni patogennych dla człowieka. Poza tym, znane jest jego działanie na wirusy grypy, świnki i opryszczki pospolitej, a także na pierwotniaki.
Testy selekcyjne antybiotykowe z zastosowaniem mleczka pszczelego wykazały, że mleczko pszczele działa silnie hamująco na chorobotwórcze bakterie, grzyby i wirusy.
W testach wykazało skuteczność na ponad 150 bakterii, grzybów i wirusów. Badania na zwierzętach wskazują, że mleczko pszczele podawane drogą pozajelitową pobudza układ odpornościowy, podwyższając tym samym odporność organizmu na zakażenia. Stwierdzono również, że w schorzeniach powstałych na tle autoimmunoagresji, czyli samozniszczenia narządów i tkanek, obniża wytwarzanie przeciwciał skierowanych przeciwko własnym komórkom. Na tej podstawie można przyjąć, że ma działanie regulujące obronność organizmu.
Mleczko pszczele można zażywać przez cały rok, zwłaszcza w okresach zaostrzenia zachorowalności lub w okresie osłabienia. Zaleca się spożywanie mleczka pszczelego w jednej dawce rano lub w 2-3 dawkach rano, w południe i wieczorem, na pół godziny przed posiłkiem. Mleczko konserwowane miodem stosuje się w ilości 1 łyżeczki do herbaty 2-3 razy dziennie.
W ciągu roku powinno się przeprowadzić 2-3 kuracje 6-8-tygodniowe, najlepiej wiosną i jesienią.