Kurkuma – od wieków ceniona w kuchni azjatyckiej za swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne. Jej wprowadzenie do codziennej diety uchroni ciebie i twoją rodzinę przed wieloma schorzeniami, a w przypadku zachorowania, może stać się doskonałą alternatywą dla chemicznych specyfików.
Kurkuma (ostryż długi) to bylina naturalnie rosnąca głównie w Indonezji i Wietnamie, ale uprawiana jest w wielu krajach o klimacie tropikalnym. Ze względu na kłączową budowę wyglądem przypomina imbir, ale znacznie różni się od niego smakiem i kolorem – jest intensywnie żółta (dzięki zawartości kurkuminy). W sproszkowanej lub korzennej postaci stanowi przyprawę, której używa się w kuchni, w smaku jest delikatnie pikantna i korzenna. W tradycji hinduskiej używa się jej do natarcia główki niemowlaka, co ma zapewnić mu ochronę przed wszelkim nieszczęściem, stanowi także bazę do wykonania „kunkun”, charakterystycznej kropki pomiędzy brwiami hinduskiej panny młodej.
Zdrowotne właściwości kurkumy
Kurkuma od tysięcy lat ceniona jest za obecność w niej mocnej substancji aktywnej – kurkuminy, która nie tylko nadaje jej kolor, ale jako przeciwutleniacz, wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antywirusowe, detoksykacyjne, a nawet przeciwnowotworowe, a co najważniejsze – wszystkie te właściwości potwierdzone są licznymi badaniami klinicznymi.
W ostatnich latach najbardziej skupiono się nad wpływem spożycia kurkumy na komórki nowotworowe. Amerykańscy naukowcy w wielu badaniach potwierdzili, iż kurkuma działa jak radar – wynajduje komórki rakowe i zabiera się za walkę z nimi. Równocześnie zapobiega przerzutom na inne organy. Należy pamiętać, że wszystkie te badania miały charakter eksperymentalny.
Kurkuma polecana jest osobom z nadwagą oraz problemami trawiennymi, usprawnia bowiem metabolizm, nie dopuszcza do odkładania się tkanki tłuszczowej. Polecana jest przy problemach z wątrobą i trzustką, obniża także poziom złego cholesterolu, oczyszczając krew; pomaga na kobiece problemy – nieregularne i bolesne miesiączki, guzki maciczne oraz przy kamieniach w drogach żółciowych.
Od wielu lat docenia się także kurkumę jako terapię na problemy skórne, przede wszystkim zmiany trądzikowe i łuszczycowe. Przyspiesza ona gojenie ran (w tym uszkodzenia w jamie ustnej), jako składnik kremów opóźnia procesy starzenia skóry, chroni także skórę przed szkodliwymi działaniami promieniowania UV.
Jako iż kurkumina jest słabo przyswajalna, zaleca się spożywanie jej w towarzystwie czarnego pieprzu – wtedy przyswajalność znacznie wzrasta.
Kurkuma w kuchni
W przepisach, o ile nie jest to danie indyjskie, kurkuma rzadko jest podawana jako składnik potrawy, a tak naprawdę można ją dodać do większości dań. Nada się do gotowanego ryżu i kasz (doda im nie tylko zdrowotności, ale i pięknego koloru), dipów, dressingów, dań z fasolą, zup, dań jednogarnkowych, gulaszów, zimowych przetworów, a nawet koktajli.
Pasta z soczewicy
Składniki:
• 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy (zielonej lub czerwonej)
• 2 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 3 suszone pomidory
• sól, pieprz, oregano, szczypta chili,
• 1 łyżeczka kurkumy
Szalotkę kroimy i wraz z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oleju, pod koniec dodajemy pokrojone na mniejsze części pomidory i soczewicę (trzymamy do momentu aż płyn odparuje uważając aby soczewica nie rozgotowała się). Studzimy i blendujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku.
Zanim zaczniemy zjadać kurkumę łyżeczkami, trzeba zapamiętać, że jest ona przede wszystkim lekiem, a dopiero w drugiej kolejności – przyprawą, dlatego należy zachować umiar – według specjalistów wystarczającą, a jednocześnie bezpieczną dawką kurkumy jest 1,5-3 gram/dzień. Aby z kolei nie utraciła swoich właściwości, należy ją przechowywać w suchym, szczelnym opakowaniu, koniecznie w ciemnym miejscu.