15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal http://www.egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Kreatywność w kuchni – proste sposoby na niemarnowanie jedzenia

Agata Opiela
10 listopada 2017

Nie wiesz, co zrobić na obiad, a w twojej lodówce zalegają produkty, które z pewnością niebawem znajdą się w koszu. Zanim je wyrzucisz, sprawdź datę ważności i wykorzystaj je do przygotowania szybkiego, taniego, ale wyjątkowo smacznego dania. Odrobina kreatywności i znajomość potraw, które przychodzą z pomocą w takich właśnie sytuacjach, pomoże w szybkim przygotowaniu posiłków.

W każdym z nas jest trochę z szefa kuchni, tylko trzeba wyciągnąć te umiejętności na światło dzienne. Codzienność przynosi szereg sytuacji, w których możemy rozwijać kreatywność, również w kuchni. Warto bawić się jedzeniem, komponować produkty, dobierać składniki i gotować z nich nowe potrawy. Jeśli będą to dania, które wykorzystają zalęgające w lodówce produkty, spore korzyści odczuje również rodzinny budżet.

Potrawy ratunkowe!

Królową dań wykorzystujących warzywa, z których z pozoru nie da się nic zrobić, jest zupa krem. Wystarczy naprawdę niewiele produktów, aby stworzyć pyszną zupę warzywną. Niezależnie od tego, jakimi warzywami dysponujesz, możesz przygotować krem z białych warzyw, np. selera, pietruszki, kalafiora i cebuli lub zielony krem z brokułów z dodatkiem ulubionych przypraw. A może twoim sekretem będzie krem z pieczonych warzyw. Na dodatek ugotowanie zupy krem jest bardzo łatwe i szybkie. Nie wymaga żmudnych przygotowań i jej zrobienie zajmie około 30 minut.
Jeżeli zastanawiasz się nad drugim daniem, przygotuj zapiekankę. Niezależnie od posiadanego asortymentu produktów, zawsze postępujemy tak samo. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa, resztki kiełbas, wędlin, serów, makaron, resztki mięsa z obiadu. Produkty mieszamy, posypujemy startym żółtym serem i jajkiem wymieszanym ze śmietaną i przyprawami, np. oregano.

Twoja oryginalna zapiekanka gotowa!

Innym nie mniej smacznym sposobem na wykorzystanie produktów z lodówki jest frittata. Frittata to danie popularne w Hiszpanii i Włoszech, które warto na stałe wprowadzić do swojej kuchni. W podstawowej wersji to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem. Składniki frittaty zależą tylko i wyłącznie od twojej wyobraźni. Ważne jest, że z frittatą doskonale komponują się wyraziste smaki, takie jak gorgonzola, oliwki, suszone pomidory, ser kozi oraz zioła.

Bardzo smacznym i prostym sposobem na wykorzystanie resztek jedzenia jest przygotowanie domowej pizzy. Można na niej ułożyć– wędlinę, kiełbasę, paprykę, pomidora i resztki serów.
Prawdziwą klasyką wykorzystania niezjedzonego mięsa czy warzywnych kotletów jest przygotowanie domowego sosu pomidorowego z makaronem. Do zrobienia idealnego sosu można wykorzystać też kawałki warzyw, które najlepiej przesmażyć na oliwie z czosnkiem, a następnie zmiksować np. z mięsem. Resztki serów – np. camembert czy brie świetnie nadają się do posypania dania już na talerzu. Taki sos jest również doskonałym sposobem na przemycanie zdrowych produktów małym niejadkom.

Bądź kreatywna!

Kto powiedział, że panierka musi być z bułki tartej, a kotlety mięsne? Jeśli brakuje ci jakiegoś produktu wykorzystaj te, które posiadasz i wymyślaj nowe zastosowanie zwykłych produktów. Zamiast tartej bułki do panierowania użyj kruszonych krakersów czy płatków kukurydzianych. Kotlety z soczewicy idealnie zastąpią mięsne, a pasztet warzywny zachwyci domowników.

Nie wiesz co zrobić z suchym chlebem? Idealnie nadaje się na grzanki do zupy krem lub francuskie tosty. Niewielkie kromki należy obtoczyć w rozbełtanym jajku ze szczyptą soli i pieprzu, i usmażyć na wysmarowanej tłuszczem patelni, gotowe idealnie smakują z dowolnym dżemem.

Z ugotowanych ziemniaków przygotujesz szybkie kopytka czy kluski śląskie, a warzywa z rosołu będą świetną bazą do pasztetu, kotletów warzywnych lub farszu do krokietów. Nie wyrzucaj białek, zrobisz z nich bezy, kokosanki lub upieczesz biszkopt. Gotowych patentów na niemarnowanie jedzenia jest wiele. Ważne, aby znaleźć swoje sposoby i gotować oryginalne dania odkrywając swoje pokłady kreatywności.

Artykuł przygotowany w ramach promowania idei Zero Waste, we współpracy z www.targi-zerowaste.plwww.altereko.plwww.Little-Greenfinity.com