15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal http://www.egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Kanapka na 6 plus

3 września 2019

Nowy rok szkolny inspiruje do nowych pomysłów na drugie śniadanie. Kanapki z serem kremowym gouda i pastą z dyni to wzorowa i pyszna propozycja na przekąskę podczas przerwy. To także doskonały pomysł na przemycenie porcji zdrowia w postaci świeżych warzyw i nabiału.

Kolorowe, apetyczne i smaczne! Takie są kanapki z kremowym serem gouda od Hochland! Z pełnoziarnistym pieczywem, dynią, bazyliowym pesto i świeżymi warzywami, stanowią prawdziwą witaminową bombę i pełnowartościowy posiłek. A poza tym.. są po prostu pyszne, dlatego uczniowie na pewno z przyjemnością sięgną po nie podczas długiej przerwy. Słodycz upieczonej dyni idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem sera kremowego gouda, tworząc naprawdę zgrany duet. My oceniamy go na szóstkę z plusem, a jaką ocenę wystawią uczniowie? Przygotujcie kanapki w domu i przekonajcie się sami!

Kanapki z serem kremowym gouda
Czas przygotowania: 15 minut
Trudność: łatwy

Składniki:
• 1 chleb żytni na zakwasie
• 1 ogórek zielony
• Liście sałaty strzępiastej
• 6 rzodkiewek
• 100 ml pesto bazyliowego
• Opakowanie sera kremowego Hochland gouda w plastrach

Pasta z dyni:
• 200 g pieczonego kalafiora
• 200 g upieczonej dyni hokkaido
• 1 łyżka tahini
• 1/3 łyżeczki soli
• Świeżo zmielony pieprz
• 1/2 łyżki kurkumy
• 1 łyżka kuminu
• 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pastę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Chleb kroimy na kromki. 1 kromkę smarujemy pastą z marchewki, drugą pesto. Na pasto układamy liść sałaty, plastry rzodkiewki i ogórka oraz sera gouda kremowego. Zamykamy kromką z pastą. Kanapkę pakujemy do papierowych torebek. Postępujemy podobnie z kolejnymi kanapkami.

Sery kremowe Hochland mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Nadają każdej potrawie aksamitną konsystencję i uwielbiany, serowy smak. Można je wykorzystać jako składnik farszu, dodatek do zup, sosów czy sałatek lub stworzyć zupełnie nowe przekąski – tak proste i pyszne!