15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal http://www.egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu

Magda Zaporowska
24 czerwca 2019

Ponad 1600 szkół wzięło udział w drugiej edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacji Żywieniowo-Kulinarnej „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”. Za nami wielki finał konkursu realizowanego w ramach programu.

Według badań Instytutu Żywności i Żywienia ponad 20% uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadmierną masę ciała czyli nadwagę lub otyłość.

– To jest smutna rzeczywistość, którą widzimy na korytarzach polskich szkół. Edukacja żywieniowo-kulinarna to jeden z najlepszych kierunków działań, który może mieć realny wpływ na zmianę nawyków żywieniowych młodych pokoleń. Ważne, aby działania edukacyjne były przyjazne dzieciom, zawierały wiele aspektów praktycznych, zachęcały nauczycieli do prowadzenia warsztatów kulinarnych czy zakładania ogródków szkolnych wraz z uczniami – tłumaczy dietetyk Katarzyna Pieczyńska z Fundacji Szkoła na Widelcu.

Równie istotne jest zaangażowanie rodziców. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Alberta w Edmonton dowodzą, że dzieci, które przygotowują wspólnie z rodzicami posiłki w domu, częściej sięgają po owoce i warzywa. Gotowanie razem w szkole i w domu daje dużo radości, ale też i wpływa na zmianę nawyków żywieniowych i dlatego do odkrywania tajników pracy w kuchni zachęca program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu”.
Jak wygląda ciekawy program edukacji kulinarnej?

„Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” jest programem skierowanym do klas 1-3 szkół podstawowych. To projekt długofalowy, którego druga edycja odbyła się w roku szkolnym 2018/2019. Celem organizatora, czyli Fundacji Szkoła na Widelcu, jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami, pedagogami i objęty patronatem Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Rzecznika Praw Dziecka.

W ramach projektu 1400 szkół otrzymało pakiety materiałów edukacyjnych, a dodatkowych kilkaset szkół pobrało materiały on-line z platformy edukacyjnej www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl.
Szkoły, które zgłosiły się do programu otrzymały bezpłatne materiały edukacyjne dla nauczycieli i uczniów: scenariusze zajęć, płyty z filmami edukacyjnymi, plakaty, naklejki, specjalnie przygotowane karty samodzielnej pracy. W tegorocznej edycji program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu” objął działaniami ponad 200 000 uczniów, którzy wraz ze swoimi nauczycielami realizowali lekcje o prawidłowym i świadomym żywieniu. Przygotowane scenariusze zajęć poruszały takie tematy jak: zasady prawidłowego żywienia, jak komponować posiłki, pochodzenie jedzenia, sezonowość, smaki, kulinarne podróże, prawidłowe zachowanie przy stole, wspólne gotowanie i spożywanie posiłków. Zachęcenie najmłodszych do przygotowywania samemu wartościowych posiłków może sprawi, że przeniosą one te nawyki i cenne lekcje do domu. Dzieci otrzymały też ciekawe materiały takie jak przepisy, licznik warzyw i owoców, umiejętności małego kucharza, które zabrały do domu, aby kontynuować swoją przygodę w rodzinnej kuchni.

– Edukacja kulinarna ma ogromną moc. Wierzę, że nasz program pomoże nauczycielom w prowadzeniu mądrych, ciekawych i inspirujących zajęć. Moim marzeniem jest to, aby w każdej szkole był czas na prowadzenie lekcji o tym, jak dobrze jeść. – podsumowuje Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu.

Bardzo ważnym elementem programu jest tworzona przez szkoły „Mapa dobrych działań”, dostępna na stronie programu, na której każda placówka może pochwalić się swoimi przedsięwzięciami realizowanymi w ramach edukacji żywieniowo-kulinarnej. Na mapie znajduje się już 750 inicjatyw i dobrych praktyk m.in ogródków przyszkolnych, warsztatów kulinarnych, dni śniadań, uprawy ziół czy szkolnych festiwali kulinarnych. Dzięki tej mapie rodzice mają także możliwość zobaczy, co szkoła ich dzieci robi w zakresie promocji szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Mapa, poza możliwością podzielenia się własnymi dokonaniami, jest też inspiracją dla innych szkół. Wielkim marzeniem organizatorów jest zapełnienie mapy dobrymi praktykami ze szkół z całej Polski.

4 czerwca odbył się finał II edycji programu. W konkursie realizowanym w ramach projektu zwyciężył Zespół Szkół Miejskich nr 1 w Jaśle, w którym Grzegorz Łapanowski wraz z edukatorami Fundacji Szkoła na Widelcu przeprowadził pokaz kulinarny oraz gotował wspólnie z dziemi podczas warsztatów kulinarnych. Szkołom i dzieciom zostały wręczone nagrody od partnerów konkursu- Tefal, Baziółka, Hortex, Restaurant Week oraz ITAC.

Zgłoś swoją szkołę do programu!

Ruszyła już rekrutacja do trzeciej edycji programu, która trwać będzie w roku szkolnym 2019/2020. Szczegóły i formularz rekrutacyjny dostępne są na stronie www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl. Liczba miejsc ograniczona, a o możliwości otrzymania pakietów edukacyjnych decyduje kolejność zgłoszeń.

Organizator programu: Fundacja Szkoła na Widelcu.
Partnerami projektu są: TEFAL, Baziółka, Hortex, Itac, Restaurant Week oraz FoodLabStudio. Patronat honorowy nad II edycją programu objęli: Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Instytut Żywności i Żywienia, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej.
Patronat medialny nad II edycją programu objęli: Polskie Radio Dzieciom, Vulcan, Teletoon, Juniorowo oraz miesięcznik Gaga.

Kontakt:
Katarzyna Woźnicka; k.woznicka@szkolanawidelcu.pl; tel: 694441485
Informacje o programie: www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl

Fundacja Szkoła na Widelcu działa od 7 lat na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne. Jej pomysłodawcą i założycielem jest Grzegorz Łapanowski- juror programu kulinarnego Top Chef, autor książek kulinarnych, kucharz. Fundacja tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych. Podczas warsztatów kulinarnych edukatorzy i kucharze pokazują, jak gotować nie tylko zdrowo, ale również smacznie. Organizacja kompleksowo podchodzi do edukacji żywieniowej, docierając nie tylko do dzieci, ale również do rodziców, nauczycieli, personelu szkolnych i przedszkolnych kuchni. W programie telewizyjnym Misja Stołówka wspierała szkoły w poprawie jakości żywienia dzieci w placówkach.