Kto dziś jeszcze pamięta szklane butelki z mlekiem, zamykane charakterystycznym sreberkiem, które codziennie rano można było znaleźć pod drzwiami? Teraz napój ten dostępny jest na wyciągnięcie ręki w licznych odmianach. Nic więc dziwnego, że w wielu domach stanowi on ważny element posiłków.
Postanowiliśmy zapytać mam, dlaczego dają swoim dzieciom mleko i w jakiej formie. Z otrzymanych odpowiedzi wybraliśmy cztery, które powtarzały się najczęściej. Wykorzystaliśmy też pojawiające się szersze komentarze, uzasadniające taką opinię.
Daję swoim dzieciom mleko, bo…
…lubią
Ta odpowiedź pojawiła się najwięcej razy. Wygląda więc na to, że dzieci lubią mleko, a rodzice szanują ich wybór. Jak później zobaczymy, pod hasłem „mleko” kryją się również przetwory mleczne, które często pojawiające się na polskich stołach.
…uważam, że jest zdrowe
Dużo osób podkreślało zawartość w mleku wapnia i innych składników odżywczych oraz jego pozytywny wpływ na zdrowie, szczególnie kształtujący się kościec.
…sama w dzieciństwie piłam dużo mleka i dobrze to wspominam
Niektóre z mam biorących udział w ankiecie pamiętają jeszcze szklane butelki na korytarzach w bloku, inne z sentymentem wspominają mleko prosto od krowy – „… jeszcze ciepłe i bardzo tłuste”.
…to dobra baza do różnych potraw, nie tylko zupy mlecznej
Takiej odpowiedzi udzieliło wiele mam. I to przy niej pojawiły się najdłuższe opisy, nawet w niektórych przypadkach przepisy na dania na bazie mleka i jego przetworów. Koktajle mleczne, płatki z mlekiem, zupy z dodatkiem mleka, ale też potrawy na bazie sera białego czy jogurtu królują w wielu domach.
Rozwinięcie tego ostatniego punktu stanowią opisy, które pojawiły się, gdy poprosiliśmy mamy o dokończenie zdania:
W naszym domu mleko podajemy…
…w rozmaitych potrawach, jako jeden z ich składników
Dominują płatki z mlekiem, ale pojawiła się też owsianka, kasza manna i różnego rodzaju napoje mleczne – od zimnego mleka, przez bawarkę (herbatę z mlekiem), po owocowe koktajle mleczne.
…z miodem na dobry sen lub z miodem i czosnkiem na przeziębienie
Najwidoczniej współczesne mamy dobrze pamiętają swoje dzieciństwo, kiedy ich mamy i babcie podawały im wieczorem mleko z miodem „… na lepszy sen”. Kilka razy w odpowiedziach pojawiło się też mleko z miodem i czosnkiem, stosowane podczas przeziębienia.
…na śniadanie, w formie kakao
W wielu domach popularnym napojem jest ciepłe kakao. Co ciekawe, kilka razy mamy podkreślały, że do przygotowania napoju wykorzystują gorzkie kakao.
…głównie w postaci przetworów mlecznych, typu kefir, maślanka, sery
Większość mam, które wzięły udział w ankiecie zadeklarowało, że w ich domu mleko pojawia się przede wszystkim w postaci przetworów mlecznych. Kefir, maślanka, różnego rodzaju sery i śmietana powtarzały się niemal w każdej odpowiedzi. I tutaj znów otrzymaliśmy wiele pomysłów na potrawy przygotowane w oparciu o przetwory mleczne – z sernikiem na czele.
Po przeanalizowaniu zebranych odpowiedzi wyraźnie widać, że mleko jest często obecne na polskich stołach w różnej postaci, a sięgają po nie chętnie zarówno dzieci, jak i dorośli. Rodzice doceniają walory zdrowotne i odżywcze mleka, jak również jego uniwersalny charakter, a dzieci dodatkowo lubią jego smak. Dlatego warto sięgać po mleko i jego przetwory jak najczęściej, urozmaicając codzienne menu, wzbogacając ją również w nieoczywiste potrawy powstające na bazie tego białego napoju.
„Mamy kota na punkcie mleka” to projekt sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka prowadzony przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka, który ma na celu wzmocnienie pozytywnego wizerunku mleka i produktów mlecznych pochodzących z Polski.
Materiał przygotowany na zlecenie Polskiej Izby Mleka.