W mleku dużo jest białka i wapnia – podstawowych budulców organizmu – wszyscy o tym wiemy. Zauważ jednak, że rzadko mówi się o innych składnikach, takich jak lipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, magnez i potas, a także o szerokiej gamie witamin: od A przez B12, C, D, E, K, po PP.
Zwróć szczególną uwagę na witaminę D, która odgrywa dużą rolę w utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji kośćca. Pamiętaj, że dostarczanie jej do organizmu jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy ograniczony dostęp do światła słonecznego.
Białko, wapń, potas, magnez i cała gama witamin – to wszystko – i wiele więcej – kryje się w mleku, które od pokoleń stanowi ważny element naszej diety. Ale to nie wszystko! Mleko, a także jego przetwory, takie jak: sery, twarogi, jogurty czy kefiry, spożywane regularnie w określonych ilościach, wpływają pozytywnie na zdrowie – wzmacniają kości, podnoszą odporność organizmu.
Więcej informacji na stronie: www.dzieciakimleczaki.pl
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.