15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal http://www.egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Z czego zrobić domowe, zdrowe lody

Agata Opiela
26 lipca 2018

Wakacje trwają w najlepsze. Podczas upałów nie sposób uniknąć sytuacji, gdy dzieci poproszą o lody. Jeśli chcesz podać pociechom ten orzeźwiający deser, ale masz świadomość, że lody, które kupujesz w sklepie, nie należą do najzdrowszych, przygotuj je samodzielnie w domu!

W dzisiejszych czasach większość lodów, które możemy kupić w sklepach czy nadmorskich kurortach, z prawdziwymi lodami nie maj zbyt wiele wspólnego. To mieszanka wody i substancji w proszku, które wrzuca się do maszyny. Skład takiej mieszanki może przyprawić o ból głowy. Znajdziemy tam, m.in. utwardzane tłuszcze roślinne, sztuczne zagęstniki, stabilizatory, syrop glukozowy, barwniki i długą listę magicznie brzmiących E. Takich mieszanek nie warto serwować sobie, a tym bardziej dzieciakom. Nie znaczy to, że trzeba zrezygnować z tego letniego deseru. Świetną alternatywą są domowe lody, przygotowywane z kilku składników.

Myślisz, że aby przygotować domowe lody będziesz potrzebować specjalnej maszyny? Nic bardziej mylnego. Wystarczy dobrej jakości blender, a w najlepszym wypadku Thermomix. Przestawiamy kilka propozycji na niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowe lody.

Jednoskładnikowe

Tak, to możliwe. Składnikiem, który jest w stanie zapewnić odpowiednią konsystencję, ale też smak, są banany. To bardzo prosty przepis, a jednocześnie lody nie zawierają mleka, glutenu ani zbędnych dodatków. Banany należy obrać, pokroić w plasterki i rozłożyć w pojemniku, a następnie umieścić w zamrażarce na kilka godzin. Aby banany zachowały swój kolor, można skropić je przed włożeniem do zamrażarki sokiem z cytryny. Gdy banany zamarzną, wystarczy zmiksować je za pomocą blendera czy malaksera (warto po wyjęciu bananów z zamrażalnika, odczekać kilka minut aby nie były zbyt twarde). Gotowe lody możemy podawać od razu po wykonaniu w pucharkach czy wafelkach, ale też przechowywać w zamrażarce i serwować po pewnym czasie. Pamiętajmy, że im bardziej dojrzałe banany, tym słodsze lody. Jeśli zależy nam na jeszcze bardziej słodkim smaku, możemy podczas miksowania dodać nieco miodu lub innego słodu.

Urozmaicenia

Lody bananowe są na tyle wygodne w przygotowaniu, że możemy bardzo łatwo zmienić ich smak. Jeśli dzieci zażyczą sobie lodów czekoladowych, wystarczy podczas miksowania dodać trochę kakao lub rozpuszczoną gorzką czekoladę. Smakosze mogą dosypać nieco cynamonu, startą laskę wanilii czy garść listków mięty. Lody od razu nabiorą zupełnie innego, wyraźnego smaku.
Oprócz tego, razem z bananami możemy wrzucić do blendera sezonowe owoce. Świetnie będą komponować się truskawki czy maliny, ale też arbuz i mango. Z lodami bananowymi można eksperymentować na wiele sposobów. Są one świetną bazą do praktycznie każdego smaku domowych lodów i zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Dajmy się ponieść wyobraźni!

Owocowy zawrót głowy

Równie proste w przygotowaniu jak lody bananowe są domowe sorbety. Do blendera wystarczy wrzucić zamrożone owoce – maliny, porzeczki, truskawki, jeżyny. Lista jest bardzo długa. Aby uzyskać ciekawszy smak, możemy dodać kilka listków mięty. Trzeba pamiętać, że takie owoce nie są tak słodkie jak banany i warto dodać np. miodu, ksylitolu lub syropu klonowego do ich posłodzenia. Niestety, miksując jedynie maliny, nie uzyskamy od razu pożądanej konsystencji. Taką masę należy wlać do specjalnych foremek z patyczkami i na przynajmniej godzinę umieścić w zamrażarce. Aby po wyjęciu z zamrażarki foremki było łatwiej zdjąć, wystarczy polać je przez chwilę gorącą wodą.

Nieoczywiste połączenie

Jeśli oprócz lodów chcemy podać dziecku choć trochę składników odżywczych, warto przygotować lody na bazie kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, lecytynę i zawiera dużo białka. Wykonanie takich pożywnych lodów nie jest skomplikowane. Kaszę należy ugotować na mleku roślinnym, dobrym wyborem będzie mleko kokosowe, które nada kaszy lepszego smaku. Ugotowana kasza powinna być lekko wodnista (jeśli wyszła zbyt sucha, dolejmy odrobinę mleka).

Tak przygotowaną należy zblendować na gładką masę, dodając wybrane przez siebie owoce i dodatki. Możemy doprawić odrobiną soku z cytryny i dodać wybrany słód. Gotową masę studzimy, a gdy osiągnie odpowiednią temperaturę umieszczamy w zamrażarce na około godzinę. Lody podajemy w pucharkach ze świeżymi owocami. Nawet niejadek, który nie przepada za jaglanką na śniadanie, skusi się na porcję takiego deseru.