15 49.0138 8.38624 arrow 0 arrow 1 5000 1 0 horizontal http://www.egaga.pl 300 4000
Jesteśmy blisko dzieci

Co pić zimą?

Agata Opiela
28 grudnia 2016

Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, różnymi sposobami próbujemy się rozgrzać. Z pomocą przychodzą rozgrzewające napoje w sam raz na zimowe wieczory. Ciepły, aromatyczny kompot, ziołowa herbata z dodatkami, rozgrzewające kakao czy gotowana kawa to zimowe propozycje dla poszukujących urozmaicenia herbaty z miodem.

W dobie kolorowych napojów i soków już prawie zapomnieliśmy o kompotach. A szkoda. Kompot to tradycyjny polski napój, który można zrobić w każdej porze roku. Podstawą mogą być jabłka, gruszki, śliwki, jagody, maliny. Kroimy je w grube kawałki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy. Do gotującego się kompotu dobrze jest dodać suszone owoce, np. śliwki, gruszki, jabłka, morele, daktyle czy figi. Jesienią i zimą nie można zapomnieć o rozgrzewających przyprawach. Do kompotu warto dodać np. goździki, cynamon, świeży korzeń imbiru, wanilię, gwiazdki anyżowe, które sprawią, że będzie on bardziej aromatyczny. Warto eksperymentować, aby odnaleźć swój ulubiony smak. Gdy owoce są zbyt kwaśne, można osłodzić go miodem lub melasą.

Kompot z gruszek
Składniki:
• 1 kg gruszek
• 8 szklanek wody
• kawałek kory cynamonu
• imbir w kawałku
• 6 goździków
• 5 łyżek miodu
• Pół szklanki rodzynek

Gruszki obieramy, kroimy w kawałki usuwając gniazda nasienne. Gotujemy w wodzie z rodzynkami i przyprawami przez ok. 40 minut. Kiedy kompot trochę ostygnie, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.

Imbir na zimę

W medycynie indyjskiej, chińskiej i tybetańskiej ze względu na swe właściwości, jest uważany za przyprawę o najszerszym spektrum działania. W naszej rodzimej staropolskiej kuchni imbir dodawano do kompotów, likierów, deserów i pierników. Ma właściwości silnie rozgrzewające, co czyni go przyprawą szczególnie polecaną w czasie zimy. Świeży imbir łagodzi przeziębienia i kaszel.

„Herbata” imbirowa
Składniki:
• 2 szklanki wody
• 2 duże kawałki świeżego korzenia imbiru
• miód
• cytryna

Do gotującej się wody dodaj świeży imbir obrany ze skórki i pokrojony w plasterki. Zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu przez 15-45 minut, w zależności od tego, jak ostrą chcesz uzyskać herbatę. Dłuższy czas gotowania sprawi, że napój będzie bardziej ostry w smaku, bardziej rozgrzewający i jego działanie będzie silniejsze. Przecedź wodę, aby usunąć kawałki imbiru, dodaj miód lub sok z cytryny. Pij na zdrowie!

Szybka „herbata” imbirowa
Składniki:
• 1 szklanka wody
• 1/8 łyżeczki suszonego, zmielonego imbiru
• miód (do smaku)

Zagotuj wodę, nalej do kubka, dodaj imbir i zamieszaj. Osłódź miodem do smaku. Gotowe!

Herbaty

Chociaż herbaty czarna, zielona czy czerwona goszczą zimą na naszych stołach, nie można z nimi przesadzić. Same herbaty działają wychładzająco. Choć brzmi to dziwnie, to nie herbata, ale gorąca woda z niej nas rozgrzewa. Herbata za kilka minut będzie ochładzać żołądek, śledzionę i wątrobę. Wiedziały o tym nasze babcie, które gorącą herbatę piły, gdy był upał. Taka herbata doskonale ochładzała organizm. Warto więc zimą zastąpić czarną herbatę kompotami, herbatkami ziołowymi, kawą zbożową.

Herbata z pokrzywy z miodem i cytryną

Chociaż w zimie cieszyć możemy się jedynie suszoną pokrzywą, to i tak picie herbaty z pokrzywy przynosi wiele korzyści. Z powodzeniem może zastępować takie napoje jak kawa lub czarna herbata. Nie ma właściwości pobudzających, więc można ją pić bez ograniczeń, niezależnie od pory dnia.

Pokrzywa powinna być przygotowywana jako napar. Zioła należy zalać wrzątkiem i potrzymać pod przykryciem kilka minut. Osłodzona miodem z dodatkiem cytryny jest naprawdę pyszna i zdrowa.

Herbata z pokrzywy ma wiele właściwości. Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, zawiera dużo witamin (K, E, C i B1), fosfor, mangan, krzem i wapń. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ponadto stymuluje układ odpornościowy do wzmożonej produkcji komórek odpornościowych.

Kakao na zimne wieczory i poranki

Kakao ma mnóstwo magnezu, żelaza, chromu i błonnika oraz śladowe ilości innych mikroelementów. Gorzkie kakao jest bogatym źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek w naszym organizmie.

Poza tym po wypiciu dobrego jakościowo kakao podniesie się poziom serotoniny – hormonu szczęścia. Dodane przyprawy uczynią z niego aromatyczny i rozgrzewający napój.
Składniki:
• 1 łyżka surowego kakao w proszku,
• 5 daktyli bez pestek
• szklanka mleka migdałowego lub sojowego
• szczypta cynamonu i kardamonu

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do szklanki i dolewamy gorącej wody.

Rozgrzewająca kawa gotowana

Alternatywą dla klasycznej małej czarnej może być kawa gotowana, szczególnie od jesieni do wiosny, kiedy na dworze pochmurno i zimno. To zdrowsza wersja kawy, która nie tylko rozgrzeje organizm, ale wzmocni jelito grube i nerki. Nie powoduje pobudzenia nerwowego, nie wypłukuje też magnezu.

Składniki:
• 1,5 łyżeczki kawy naturalnej mielonej
• Cynamon, kardamon, miód

Kawę zagotować z 1,5 szklanki wody, gotować minimum dwie minuty, pod koniec gotowania dodać szczyptę cynamonu, kardamonu lub imbiru, zagotować, przecedzić, osłodzić miodem.